Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Historia Szkoły Branżowej I Stopnia o profilu Kucharz

Utworzono dnia 16.03.2021
Czcionka:

Historia Szkoły Branżowej  I Stopnia   o profilu Kucharz
w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii  w Ostrowcu Św.

Historia ZSZ w MOS w Ostrowcu Św. rozpoczęła się 1 września 2012 roku. Wtedy to po raz pierwszy utworzono w placówce dziesięcioosobową klasę o profilu kucharz, o skróconym, 2-letnim cyklu nauczania. Uczniami tej klasy zostali chłopcy, którzy byli wychowankami ostrowieckiego MOS-u, uczęszczali bowiem do tutejszego Gimnazjum. Zdobywali oni wiedzę teoretyczną i praktyczną w specjalnie do tego celu zaadoptowanych pracowniach, które wyposażono w niezbędny sprzęt, urządzenia i maszyny. Zadbano o to, aby uczniowie w bezpiecznych i higienicznych warunkach mogli przygotowywać potrawy z różnych stron świata, estetycznie je podawać i degustować.

Oczywiście początki jak zwykle nie są łatwe dlatego zarówno uczniowie pierwszej klasy kucharskiej, nauczyciele prowadzący jak i Dyrekcja zmagali się z licznymi problemami natury technicznej związanej z brakami wyposażenia czy podręczników.  Priorytetem jednak Dyrekcji MOS-u stało się na długie lata dbanie nie tylko o wystrój, doposażenie pracowni w sprzęt ale i zapewnienie chłopcom materiałów, surowców i półproduktów najlepszej jakości do szkolenia swoich kulinarnych umiejętności.

Pierwsza klasa I ZSZ w MOS.

Po pierwszych dwóch latach istnienia ZSZ okazało się, że warto było inwestować w „kucharzy”- bo to zawód, który robi karierę, którego kunsztem zachwyca się cały świat, a chłopcy odnaleźli się doskonale w nowej roli, czego dowodem była wysoka , jak na pierwszy rok pracy( 85%) zdawalność państwowego, zewnętrznego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe- kwalifikacja T.6- Sporządzanie potraw i napojów.

W roku szkolnym 2013/2014 Dyrekcja MOS zdecydowała się stworzyć następną klasę kucharz, nie tylko ze względu na nabyte już doświadczenia, ale i na ogromne zainteresowanie zarówno młodzieży ostrowieckiej, rodzimej placówki ale i ( dzięki szeroko zakrojonej akcji reklamowej, która trwa do dziś) licznych instytucji zewnętrznych, Domów Dziecka, Rodziców i dzieci zagrożonych niedostosowaniem społecznym z całej Polski.

Od tego czasu minęło już 9 lat. ZSZ przez ten okres przekształcona została w Szkołę Branżową I- stopnia. Rozwój klas gastronomicznych cały ten czas postępuje i ewaluuje ciesząc się niesłabnącym zainteresowaniem młodzieży.

  1. Nasi uczniowie pracują w zespole- ale indywidualizacja jest mile widziana
  2. Na zajęciach ceniona jest pomysłowość, wyobraźnia i pasja, które wymagają w pełni oddania się pracy
  3. Przekazywana jest uczniom wiedza i umiejętności, które są niezbędne na rynku pracy.
  4. Młodzież zdobywa wiadomości nie tylko na zajęciach obowiązkowych, ujętych w ramy podstawy programowej, ale również przygotowując poczęstunki na różne imprezy szkolne, wśród których wymienić należy:

- przygotowywanie potraw na Wigilie Szkolne

- wypiek ciast i ciastek z okazji Dnia Nauczyciela, Święta Kobiet, Walentynek, Andrzejek, Dni Otwartych w MOS, Dnia Dziecka, Olimpiady Sportowej , Tłustego Czwartku

- uczestnictwo w konkursach szkolnych, np. „Mistrz kuchni regionalnej”, „ Najpiękniej udekorowana Muffinka”,” Dania lekkie jak piórko”, „ Specjalności kuchni włoskiej”

- obsługę kelnerską podczas wszystkich uroczystości