Historia Szkoły Branżowej I Stopnia o profilu Kucharz
Historia Szkoły Branżowej I Stopnia o profilu Kucharz
w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii w Ostrowcu Św.
Historia ZSZ w MOS w Ostrowcu Św. rozpoczęła się 1 września 2012 roku. Wtedy to po raz pierwszy utworzono w placówce dziesięcioosobową klasę o profilu kucharz, o skróconym, 2-letnim cyklu nauczania. Uczniami tej klasy zostali chłopcy, którzy byli wychowankami ostrowieckiego MOS-u, uczęszczali bowiem do tutejszego Gimnazjum. Zdobywali oni wiedzę teoretyczną i praktyczną w specjalnie do tego celu zaadoptowanych pracowniach, które wyposażono w niezbędny sprzęt, urządzenia i maszyny. Zadbano o to, aby uczniowie w bezpiecznych i higienicznych warunkach mogli przygotowywać potrawy z różnych stron świata, estetycznie je podawać i degustować.
Oczywiście początki jak zwykle nie są łatwe dlatego zarówno uczniowie pierwszej klasy kucharskiej, nauczyciele prowadzący jak i Dyrekcja zmagali się z licznymi problemami natury technicznej związanej z brakami wyposażenia czy podręczników. Priorytetem jednak Dyrekcji MOS-u stało się na długie lata dbanie nie tylko o wystrój, doposażenie pracowni w sprzęt ale i zapewnienie chłopcom materiałów, surowców i półproduktów najlepszej jakości do szkolenia swoich kulinarnych umiejętności.
Pierwsza klasa I ZSZ w MOS.
Po pierwszych dwóch latach istnienia ZSZ okazało się, że warto było inwestować w „kucharzy”- bo to zawód, który robi karierę, którego kunsztem zachwyca się cały świat, a chłopcy odnaleźli się doskonale w nowej roli, czego dowodem była wysoka , jak na pierwszy rok pracy( 85%) zdawalność państwowego, zewnętrznego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe- kwalifikacja T.6- Sporządzanie potraw i napojów.
W roku szkolnym 2013/2014 Dyrekcja MOS zdecydowała się stworzyć następną klasę kucharz, nie tylko ze względu na nabyte już doświadczenia, ale i na ogromne zainteresowanie zarówno młodzieży ostrowieckiej, rodzimej placówki ale i ( dzięki szeroko zakrojonej akcji reklamowej, która trwa do dziś) licznych instytucji zewnętrznych, Domów Dziecka, Rodziców i dzieci zagrożonych niedostosowaniem społecznym z całej Polski.
Od tego czasu minęło już 9 lat. ZSZ przez ten okres przekształcona została w Szkołę Branżową I- stopnia. Rozwój klas gastronomicznych cały ten czas postępuje i ewaluuje ciesząc się niesłabnącym zainteresowaniem młodzieży.
- Nasi uczniowie pracują w zespole- ale indywidualizacja jest mile widziana
- Na zajęciach ceniona jest pomysłowość, wyobraźnia i pasja, które wymagają w pełni oddania się pracy
- Przekazywana jest uczniom wiedza i umiejętności, które są niezbędne na rynku pracy.
- Młodzież zdobywa wiadomości nie tylko na zajęciach obowiązkowych, ujętych w ramy podstawy programowej, ale również przygotowując poczęstunki na różne imprezy szkolne, wśród których wymienić należy:
- przygotowywanie potraw na Wigilie Szkolne
- wypiek ciast i ciastek z okazji Dnia Nauczyciela, Święta Kobiet, Walentynek, Andrzejek, Dni Otwartych w MOS, Dnia Dziecka, Olimpiady Sportowej , Tłustego Czwartku
- uczestnictwo w konkursach szkolnych, np. „Mistrz kuchni regionalnej”, „ Najpiękniej udekorowana Muffinka”,” Dania lekkie jak piórko”, „ Specjalności kuchni włoskiej”
- obsługę kelnerską podczas wszystkich uroczystości
Dzień Nauczyciela
Dekorowanie mufinek
Wypiek serduszek walentynkowych
5. Uczniowie klas gastronomicznych angażują się w szeroko rozumianą pomoc
-w 2020r.brali udział w akcji charytatywnej pt.” Ciastko Dobroci” organizując kiermasz wypieków na rzecz chorej Eryki
-angażują się w prace gospodarskie, porządkowe i produkcyjne na kuchni MOS-u
- cyklicznie na zajęciach uczestniczą w przygotowywaniu weekendowych podwieczorków dla wszystkich wychowanków placówki
- biorą czynny udział w corocznych Zbiórkach Żywności w porozumieniu z Bankiem Żywności
- współpracują z SOSW w Ostrowcu Św. wspólnie przygotowując wypieki na Kiermasze Świąteczne
-w 2019r.zorganizowali apel i poczęstunek z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Walki z Głodem.
Akcja charytatywna pt. „Ciastko dobroci”.
Podwieczorki dla wychowanków MOS
6. Kucharze aktywnie uczestniczą nie tylko w konkursach szkolnych ale i ogólnopolskich, np.:
- W 2014r –„ Jesteś tym co jesz”,” Wybrałem Szkołę Zawodową, bo….” Konkurs dla uczniów Szkół Zawodowych zorganizowany przez Kuratorium Oświaty w Kielcach
- w 2015r. – „Śniadanie daje Moc”
- w 2016r. i 2017r. –„Lubella Inspiruje i Edukuje”
- w 2018r. „ Smaki Dzieciństwa”- projekt edukacyjny w ramach konkursu wydawnictwa Nowa Era- Projekt z Klasą
- w 2019r. „ Wyzwanie Makro Chefa”- program promujący placówkę
7. W miarę potrzeb i możliwości uczniowie chętnie( w ramach współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami) odwiedzają zakłady pracy związane z gastronomią:
- piekarnię Małgorzatka
- bar Na Słonku
- Restaurację RED
- Restaurację DA GRASSO( gdzie odbywamy warsztaty kulinarne)
- Mleczarnię Ostrowiec
poznając i obserwując pracę w tych zakładach, ich wyposażenie techniczne i układ funkcjonalny.
8. Odbywają się w szkole również lekcje , apele i pogadanki tematyczne, np.
- z okazji Dnia Zdrowego Jedzenia- spotkanie z dietetykiem
- z okazji Dnia Pizzy- warsztaty w pizzerii
- Dieta Wegańska Prawda czy Mit- spotkanie ze studentami UJ
- szkoleniowe spotkanie z kierownikiem oddziału Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji SANEPID w Olsztynie nt. Środków Psychoaktywnych
9. Uczniowie sami również dbają o pozyskiwanie sponsorów - poprzez nawiązanie współpracy z siecią sklepów spożywczych TOP MARKET, które dostarczają nam( raz na kwartał) produkty na zajęcia praktyczne
10. W celu podniesienia jakości kształcenia nauczyciele uczący przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych w klasach kucharskich stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w licznych kursach, seminariach, warsztatach i szkoleniach z zakresu gastronomii
Klasy gastronomiczne są szansą dla podopiecznych MOS-u na znalezienie zatrudnienia, które pozwoliłoby im na samodzielne życie bez wsparcia instytucji pomocowych. To także zdobycie umiejętności potrzebnych w życiu codziennym, których wychowankowie nie mieli niejednokrotnie okazji nauczyć się w domach rodzinnych. Ukończenie szkoły i zdobycie zawodu zrównuje szanse młodzieży uczącej się w MOS-ie z rówieśnikami ze szkół masowych. Świadectwo ukończenia 2- letniej Szkoły Branżowej nie stygmatyzuje jej, ale daje możliwości, które w przyszłości wykorzysta na równi z innymi.
Szkoła Branżowa wskazuje uczniom drogi wyboru dalszego etapu kształcenia zgodnie ze swoimi predyspozycjami i zainteresowaniami. Praca w kilkuosobowych zespołach gwarantuje nabywanie wiedzy i umiejętności w najszerszym stopniu i zakresie. Od 8 lat ich owocem jest 100% zdawalność egzaminów zewnętrznych teoretycznych i praktycznych poprzedzonych szkolnymi egzaminami próbnymi. To dla chłopców ogromny sukces, nierzadko ich pierwsze pozytywne doznanie dające satysfakcję i radość z dobrze przepracowanych lat dające motywację do dalszego życia.
Jako placówka możemy pochwalić się nie tylko wysoką zdawalnością egzaminów zewnętrznych ale i tym, że monitujemy przebieg kariery zawodowej naszych absolwentów. Wielu z nich pozytywnie wspomina naszą Szkołę Branżową, a swoją przyszłość związało z wyuczonym zawodem. Pracują w restauracjach w kraju i za granicą( np. na Cyprze), w barach szybkiej obsługi, w punktach gastronomicznych, a nawet w kolejowym WARSIE.
Czym możemy pochwalić się jako szkoła z pewnymi już tradycjami, szkoła , która okazała się dla niejednego wychowanka szkołą pozytywnego wyboru. Co możemy zaoferować kandydatom do naszej placówki:
- Łączymy szeroko rozumianą wiedzę teoretyczną z dużą ilością praktyk zawodowych
- Stale doposażamy pracownie w nowoczesny sprzęt( dysponujemy pokażną bazą dydaktyczną)
- Oferujemy bezpłatne podręczniki do nauki zawodu
- Zapewniamy surowce na zajęcia praktyczne
- Pracując skupiamy się na detalach
- Rozwijamy kreatywność i twórcze myślenie
- Nauka kończy się dyplomem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
- Zapewniamy 100% zdawalność egzaminów zewnętrznych
- U nas szybciej uzyskasz niezależność i samodzielność( Szkoła o 2- letnim cyklu nauczania)
- Zdobędziesz konkretny zawód , który umożliwi Ci znalezienie pracy
Dołącz do Nas ! Zapraszamy !
Beata Partyka